Webben dåligt realtidsmedia

Satt och försökte följa Steve Jobs presentation häromdagen. Det gick sådär. Någon live-feed direkt från San Francisco kunde mässan inte bistå med så rapporteringen skedde i form av bloggar som ständigt uppdaterades. Bäst var Macrumors Live där små textstycken snabbt sammanfattade vad som hände på scenen. Fungerade OK, men, kom igen… text? Var är de rörliga bilderna? Ljudet? Röstkommentatorerna?

Det här är webbens stora, svaga punkt: realtidsdistribution.

Webben är fortfarande ett stort arkiv, där man läser eller tittar på det som redan har hänt. Som sådant fungerar det alldeles utmärkt, bättre än något annat i mänsklighetens historia. När det gäller realtidssändningar har däremot fortfarande TV- och radiomedierna ett stort försprång.

Här i ligger också nyckeln till dessa mediers framtid. Kanske får vi se en tydligare uppdelning i realtidsmedia och arkivmedia. Vore jag chef över ett TV-bolag skulle realtidssändningarna ligga högt på min agenda, med webben som komplement, fördjupning och chans till dialog.

Leave a Reply