Svenskt ord för “tribe”?

Malmöfestivalen, Svenska Akademien
Stamgemenskap framför Svenska Akademien

Seth Godins post om tribal management fick mig att fundera över en bra översättning av engelskans tribe.

“Stam” är den uppenbara översättningen, men jag vet inte om den träffar mitt i prick. “Klan” eller “flock” är andra alternativ men det förstnämnda ger associationer till brinnande kors och män klädda i lakan och det sistnämnda känns närmre djurvärlden än web 2.0.

Så, vilka andra alternativ finns? Synonymer.se ger följande förslag för dessa tre ord:

folkgrupp, ätt, släkte, familj, klan, härstamning, djurstam, uppsättning, bestånd, besättning, grupp, klunga, skara, samling, hop, skock, hjord, svärm, stim, hord, stam, ätt, släkt, familj; kotteri, klick, gäng, lag, sammanslutning

Hm. Nja. Inget av dem känns rätt. Läge för ett nytt ord?

Tack till alla på Jaiku för förslagen!

One comment

Leave a Reply