Två milstolpar för online video som ännu ej passerats

zz78954719.jpg
Zlatan-TV.

För bara några år sedan var video på nätet ett skämt – frimärksstora spelare som krävde speciella installationer som aldrig fungerade.

Sedan kom Youtube och förändrade allt.

Uppkomsten av Youtube var en direkt konsekvens av att flash-spelarna som fanns installerade i så gott som alla datorer nått en mognadsnivå och en prestanda som tillät den allt ökande bandbredden att användas till video. Det var en disruptiv tidpunkt vars tid hade kommit. Youtube hade turen och skickligheten att lyckas med paketeringen, men deras tid var kommen och hade det inte blivit dem hade det blivit någon annan.

Det finns dock flera sådana tidpunkter kvar. Fler än vi redan passerat, faktiskt, vilket kan vara en tröst om lågkonjunkturen känns alldeles för närvarande.

Två konkreta exempel på milstolpar, disruptiva tidpunkter, för video på nätet som ännu inte passerats:

1. Jag vill kunna se Zlatans mål sekunder (OK, någon minut funkar också) efter han gjort dem.

2. Jag vill kunna se den lokala Korpenligans matcher. Inte elitserien. Inte division 1. Korpen!

I det ena fallet är det existerande affärsmodeller och juridiska strukturer som sätter stopp. I det andra är det kostnaden för utrustningen (och arbetsinsatsen) som krävs.

I och med teknikens utveckling kan existerande strukturer raseras. T.ex. skulle Zlatans klubb själv kunna starta en TV-kanal på nätet. Kanske finns det redan idrottsklubbar som tagit det steget (där de sänder sina matcher)? Eller kanske är det ägarna av arenan som startar kanalen? Kanske är det Zlatan själv?

Detta är ett område med hög densitet på möjlighetsmolnen, något som bl.a. Stockholmsbaserade Videoplaza tänkt utnyttja. Håll ögonen på dem eller ge dig in i molnet du med och plocka möjligheter!

Leave a Reply