Booli vs Hemnet – lagligt att länka till lya?

Här i Stockholm är det ett folknöje att ständigt leta efter den perfekta lägenheten. Navet i detta nöje utgörs av sajten Hemnet, som ägs av fyra parter: Mäklarsamfundet, Fastighetsmäklarförbundet, samt de två mäklarföretagen Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Hemnet är en sökmotor för fastighetsobjekt. Den har funnits ett tag och även om det är en hyfsat bra sajt är den inte särskilt innovativ. Man dominerar dock sin nisch i det närmaste totalt på den svenska marknaden.

zz2375bae8.jpg
Booli.

Ut på banan kommer då uppstickaren Booli.se med ett betydligt piggare användargränssnitt och rappare sökningar. Konkurrensen gillas inte alls av Hemnet:

Vi tycker inte att det är bättre med flera olika marknadsplatser. Det blir bara rörigt och svårare att hitta för köparna, säger han.

Hm. Det är sällan man ser ett så tydligt ställningstagande för sin egen monopolsituation. Att Booli gratis länkar till mäklare verkar underligt nog heller inte uppskattas:

Peo Nilsson, vd på Booli, har fått mejl från ett trettiotal mäklare som inte vill att sajten länkar till dem. Trots det kommer länkningen att fortsätta.

– Det handlar om okunskap om internet hos mäklarna. Vi kopierar inte objekt från deras sidor, vi driver trafik till dem, säger han.

Resonemanget påminner om det som SF använde sig av när de stängde ned sajten Biotider.se. Inkommande länkar ses som något hotfullt som inte går att kontrollera. Eller som om den som länkar stjäl något från sajten det länkas till. Faktum är att Mäklarsamfundet uppmanar sina medlemmar att överväga att stämma Booli för databasintrång p.g.a. länkandet:

Det första man ska göra – om man hittar sina objekt på Booli är att tillskriva Booli och meddela att man inte tillåter att de visar objekten eftersom det föreligger ensamrättsuppdrag – ett avtal som innebär att man har ensamrätt på marknadsföringen. Det andra steget är tekniska åtgärder på hemsidan som förhindrar att man plockar ut dina objekt. Tredje steget är att stämma på databasintrång (om man använder i stort sett alla dina objekt) alternativt upphovsrätt om man använder dina bilder.

Några bilder använder inte Booli, men man plockar ut information om objekten och visar vid länken (se bild ovan). Jag har svårt att se hur detta skulle vara värre än vad Google gör när de presenterar sina sökresult. Nej, frågan borde snarare vara om Hemnet, som tredje part, ska kunna kontrollera hur part ett länkar till part två. Vad tycker du?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 comments

 1. Katarina

  Ja, det handlar om precis vad du syftar på… att monopol-politiken/pengar som talar. Hemnet är den största aktören och har blivit pengark**ta och glömmer snabbt bort hur förändig och obreppbart Internet är. Man stör sig på att andra kan tjänna pengar på ens egen idé. Ja, de har investerat i sajten (dock inte mycket på att anställa en duktig webbdesigner 😉 och nu vill ha så mycket som möjligt tillbaka. Jag misstänker att sajten har redan betalt sig 1000ggr om, men tanke på deras höga annonskonstaner. Jag förstår att de vill häva så mycket cash som möjligt och flytta på den vågen, utan att investera nya pengar på ännu mer marknadsföring och förbättring av sajten.

  Hade jag varit i deras kläder, så istället för att sura och snacka skit om konkurrenter hade jag vaknat till och brainstormat lite kring “hur vi skall göra för att fortsätta att vara störts och bäst genom förnyelse och kundnytta, och inte genom sabotage av kokurrenter”… men det är bara jag kanske som tänkter så 🙂 …

  Annars kan man ju alltid ringa rysska maffian som gärna vissa den rätta vägen för de nya uppstickarna 🙂

  p.s. själv slutade jag använda mig av Hemnet då jag retade mig mycket på deras prehistoriska webbdesign och kollade istället på mina utvalda mäklarens hemsidor.

 2. Katarina

  Måste bara kommentera en sak till. Läste hotbrevet på Booli och prislistna på Hemnet.

  Fyyy fan säger jag bara… jag citererar brevet från Mäklarsamfundet “Genom att själv vara den dominerande aktören och inte ta betalt och dessutom praktiskt förhindra andra att ta betalt bidrar Hemnet på ett väsentligt sätt till mäklarföretagens ekonomiska framgång.”

  Ja, helt rätt, det är gratis för Pelle-Persons-Mäklarbyrån att annonsera (han måste ju ändå betala att vara med samfundet misstänker jag) MEN skall man annonsera på Hemnet är det låååångt ifrån gratis. En avlång skyskrapa kostan endast 110 000 kr per VECKA 🙂 det är ju rea-billigt jag rekommenderar att man ta 2 stycken direkt. Eller vad tycker du?

  Så det är ju inte konstligt att de har en stor ekonomisk framgång, de själva parasiterar på sina egna medlemmas bostadsannonser, skapar monopol och ta dyra pengar för annonsplatser. Inte konstigt att de kommer slås blodiga för att inte släppa sin guldkalv.

  //Katarina
  http://www.StudentPraktik.se

 3. Joel

  Det är väl upp till säljaren. Sätt press på din mäklare! Min första fråga till Södermäklarna var ifall deras annonser syntes på Booli.se.

  I slutändan är det mäklarnas kunder som bestämmer. Det säger sig självt att om den idioten som uttalade sig om att booli “krånglar till det för kunderna” inte kommer ha många lägenheter att sälja till slut 🙂

  //Joel

 4. Pingback: Sociala Gerillan

Leave a Reply