Fem sätt att bygga ditt möjlighetsmoln

Att bygga möjlighetsmoln är att skapa sig själv en omgivning och en miljö som ger dig så stora möjligheter som möjligt och så många val som möjligt. Det finns många sätt att bygga möjlighetsmoln på, nedan följer ett par stycken.

1. Träffa nya människor.
Få saker är så inspirerande som andra människor, särskilt om det är människor av en sort man normalt inte träffar. Bara något sådant trivialt som att läsa ett magasin man normalt inte skulle läsa kan öppna upp nya tankebanor.

2. Börja blogga.
Många ser fortfarande ned på bloggandet som inget mer än ett skrik efter uppmärksamhet. Lyssna inte på detta (att sluta lyssna på negativa människor är också ett bra sätt att bygga möjlighetsmoln). Att blogga hjälper dig formulera tankar och idéer. Det underlättar #1 ovan. Det gör dig sökbar på nätet. Det hjälper dig bygga trovärdighet inom ett visst ämne. Listan kan göras längre. Faktum är att det finns så många fördelar med att blogga att alla borde göra det.

3. Flytta till en större stad.
En större stad innebär fler människor och fler möjligheter: Bor du i Eslöv, flytta till Malmö. Bor du i Malmö, flytta till Stockholm. Bor du i Stockholm, flytta till London och bor du i London så flytta till Kina.

Det går självklart att bygga möjlighetsmoln i Eslöv också, men det är svårare.

4. Rid på en megatrend.
En megatrend är en kraftfull och varaktig förändring i samhället med en viss riktning. På min andra blogg skriver jag om tre megatrender: automatiseringen, globaliseringen och individualiseringen.

 • Automatiseringen innebär att allt som går att automatisera kommer att automatiseras (utföras av maskiner eller mjukvara).
 • Globaliseringen är den process som nöter ned geografiska, ekonomiska och kulturella barriärer mellan människor.
 • Individualiseringen är konsekvensen av ökat välstånd och längre liv. Vi söker upplevelser och strävar efter att få uttrycka oss själva på ett personligt sätt. Vi söker bättre hälsa och vill vara friskare än frisk.

Dessa tre megatrender innebär stora rörelser i samhället. Ibland sker disruptiva tidpunkter då ett skifte sker. Det kan t.ex. vara när kostnaden för en mobiltelefon blivit tillräckligt låg för att mer än hälften av jordens befolkning ska kunna ha råd med en. Detta skedde förra året och skiftet pågår än.

Varje sådan disruptiv tidpunkt och tillhörande skifte innebär stora möjligheter då gamla strukturer rivs ned. Sök upp dem! De finns överallt.

5. Lär dig att tänka “tänk om…” vad gäller precis allt.
Ditt eget tänkande är viktigast att förändra om du vill börja bygga möjlighetsmoln. Observera och notera mentalt (eller kombinera med #2 och börja blobservera!) hur människor beter sig i vardagen. Se här ett utmärkt exempel på någon som observerat och tänkt “tänk om…”. Du kan också!

5 comments

 1. Pingback: Framtidstanken - Accelererande förändring i en global ekonomi » Blog Archive » (s) mål: totalt och fullständigt bidragsberoende
 2. Pingback: Bonnier 2.0 - Äntligen nån som vill satsa på din affärsidé? | Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.0
 3. Pingback: Bloggandets Sociala Dimension-Exempel - Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.0
 4. Matilda

  Mitt för snabba läsande gav mig en sjätte punkt: Tänk tvärtom! Är den där kreativa galenheten, att se möjligheter där ingen annan ser.
  För min del är det punkt nummer tre jag vänder på. I en större stad skulle jag drunkna. Ut på landsbygden finner jag en plats jag älskar, här flödar mitt möjlighetsmoln.

 5. Pingback: Nätkärlek är en bättre Marknadstrategi än Näthat! - Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.0

Leave a Reply