Var inte rädd för att ta betalt: 5 tjänster som kostar på nätet

Det pratas mycket om gratisekonomin nu för tiden. Samtidigt är långt ifrån allt gratis på nätet. Faktum är att flera av de mest populära tjänsterna bland Web 2.0-folket faktiskt kostar en slant att använda, åtminstone om man vill använda mer än basvarianten (som å andra sidan ofta räcker långt).

Här följer några exempel.

 • Flickr Pro, fotodelning. $24.95/år. Vad får man för pengarna? Obegränsat utrymme för sina bilder, möjlighet att se utökad besöksstatistik för ens bilder, obegränsat antal sets (ett sätt att organisera sina bilder i grupper) samt inga annonser.
 • 37Signals Basecamp, projektverktyg. Upp till $149/månad. Vad får man för pengarna? Basecamp från hajpade 37Signals är ett projekthanteringsverktyg och så länge man bara hanterar ett projekt är det gratis. Vill man hantera flera projekt kostar det pengar. Inte så lite pengar heller, $149/månad är ganska långt från gratis (det finns dock billigare alternativ mellan gratisversionen och den dyraste varianten). Man får dessutom en SSL-krypterad uppkoppling för pengarna samt 50GB lagringsutrymme för sina projektfiler.
 • WordPress, bloggverktyg. Kostnaden beror på vilken uppgradering man gör. Exempel: att modifiera CSS-filen för sin blogg kostar $15/år. Att koppla en egen domän till bloggen kostar $10/år. Vad får man för pengarna? WordPress har en mycket bra gratistjänst men vill man kunna ändra utseendet på sin blogg mer än vad de fördefinierade mallarna tillåter, koppla sin blogg till en egen domän eller tillåta fler än 35 (!) användare på samma blogg så kostar det extra.
 • Typepad, bloggverktyg. Från $49.95 / år till $899.50 / år. Vad får man för pengarna? Typepad har till skillnad från de flesta andra inga gratisalternativ. Däremot finns en gratis provmånad för den som testa.
 • Fotosidan.se. Upp till 500kr / år. Vad får man för pengarna? Det finns såklart även svenska betaltjänster. Fotosidan är Sveriges populäraste mötesplats för fotografer av alla kunskapsnivåer. De har tre nivåer av medlemskap som kostar pengar plus ett gratisalternativ. På “guld-nivån” får man en egen portföljsida där man kan visa upp sina bilder, något som 900 svenska fotografer utnyttjat. För alla nivåer gäller att man får tillgång till låsta artiklar (likt Aftonbladets Plus-tjänst) samt får möjlighet att ladda upp fler bilder i veckan än 1 (begränsningen för gratisalternativet).

Slutsatsen för den som funderar på att själv starta en webtjänst måste vara att man inte ska vara rädd för att ta betalt för tjänsten. Det är ibland väldigt stort fokus på att locka användare för att få ett så stort antal signups som möjligt. Så stort att det där med att ta betalt hamnar i skymundan. Att vara 100% gratis och förlita sig på enbart annonsintäkter är dock farligt, särskilt om konjunkturen sviktar.

Det ligger dessutom mer än bara själva pengarna i det där med att ta betalt. Man får en annorlunda relation till kunden när denna gjort ett aktivt köpbeslut och plockat fram kreditkortet. Tänk på ditt eget beteende. Om du betalar för något så uppskattar du det mer. Du ställer andra krav men du använder det också mer.

Priset mot kunden behöver heller inte ha någon relation till din kostnad för att kunna erbjuda just denna del av tjänsten som du väljer att ta betalt för. Det handlar istället om det värde du kan skapa hos kunden.

Så, glöm gratis. Ta betalt! Där har du ett… eh… gratis råd…

6 comments

 1. Kalle

  Bra lista och håller med, klart man kan ta betalt på nätet!
  Kan delge några saker ytterligare jag betalar för på nätet; Giganews (usenet), last.fm, Google Apps Pro, Audible, istockphoto och HeyWatch (videoomkodare).

 2. Erik Starck

  Hej Kalle!
  Jo listan kunde lätt ha gjorts mycket längre. iStockphoto använder jag t.ex. också. Det finns mycket där ute som kostar men man hör mest om allt som är gratis.

  Kommer nog skriva fler inlägg om saker som kostar framöver så dina tips är bra. Tack för dem!

 3. Erik Starck

  …måste bara tillägga. Jag tänkte faktiskt först lista 10 saker men det började ta lite för lång tid så jag nöjde mig med 5. Hade jag tagit betalt för den här bloggen hade jag dock förmodligen siktat på 10 iaf.

  Se där ytterligare en orsak att ta betalt: man anstränger sig själv mera!

 4. PalMik

  Vilken härlig motreaktion till att allt ska vara gratis. Ta betalt på nätet är svårt men det går, jag lutar mer åt att bastjänster ska vara gratis dock … ta betalt för hackorna inte guldet.

  Väntar fortfarande spänt på en beta invite till reachcards 🙂

 5. Pingback: Blocket visar var skåpet ska stå « Opportunity Cloud
 6. Carl

  Jag köper gärna mjukvara, bra tjänster ska belönas! Sen finns det givetvis en gräns för vilket pris man kan ta och vad som är rimligt.

Leave a Reply