Lättrörlig affärsutveckling

Inom utvecklingen av mjukvara har det de senaste åren varit populärt att tala om lättrörlig utveckling (agile development). Detta är en motreaktion mot de tunga och industriella processer som blev populära under 90-talet med Software Engineering Institutes CMM som främsta flaggskepp. Dessa processer byggde på en syn på mjukvaruutveckling som liknande industriell produktion. Att bygga mjukvara och att bygga hus sågs som likartade uppgifter.

Då blir utvecklingen linjeformad i en vattenfallsmodell. Först måste man skriva en kravspecifikation, sedan en designspecifikation (ritning) för att sedan implementera det hela. Ett, två, tre.

Så ser dock sällan verkligheten ut. Kraven ändrar sig från dag till dag. Beställaren har en vag bild av ungefär vad man vill ha, men detta kan ändra sig under projektets gång. Yttre omständigheter kan ändra kravbilden. Designspecifikationerna uppdateras inte i takt med att implementationen blir färdig och så vidare. Resultatet blir antingen en dokumentationsröra eller en plågsamt långsam förändringsprocess där folk måste skriva change requests dagarna i ända för att ändra någon mening en kravspecifikation som utvecklarna ändå inte läser.

Ledordet för dessa processer är: struktur.

Lättrörlig utveckling är annorlunda. Där förutsätter man redan från början att kraven kommer att ändra sig. Man undviker onödig duplicering av information så långt det bara går (ett designdokument som beskriver hur något ska implementeras är duplicerad information – själva lösningen kommer ju att finnas på två ställen – i dokumentet och i källkoden). Man optimerar källkoden för testbarhet, så att risken för fel vid ändringar minskar.

Ledordet för dessa processer är: förändring.

Notera att det inte handlar om avsaknad av discipliner eller kaosartad “hacking”. Lättrörlig utveckling kräver på många sätt en mer disciplinerad utveckling än den strukturbaserade.

Drar man en parallell till affärsutveckling blir den formella processen att först ta fram en affärsidé, sedan skriva en affärsplan och sedan implementera affärsplanen. Ett, två, tre. Det är denna bild som t.ex. affärsidétävlingen (egentligen en tävling i affärsplansskrivande) Venture Cup målar upp.

Tyvärr är den långt från verkligheten.

Att starta och driva företag är att leva med förändring från dag ett. Tänk om man kunde överföra tänket från den lättrörliga programvaruutvecklingen till affärsutvecklingen. Det skulle kunna bli en spännande ny form av lättrörlig affärsutveckling, anpassad för vår accelererande nutid.

Hela idéen med att ansamla möjlighetsmoln bygger på detta. Det handlar om att positionera sig så att man har så många valmöjligheter som möjligt. Då är man samtidigt också så öppen för förändring som som möjligt.

Hoppas kunna återkomma med mer tankar i ämnet lättrörlig affärsutveckling framöver.

8 comments

 1. Pingback: Affärsideer som en process! | Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.0
 2. Sebastian Johnsson

  ‘Lättrörlig affärsutveckling’ som du beskriver börjar att dyka upp mer och mer i startupkulturen i USA. Läser man t.ex. Paul Grahams artikel ‘Why to Not Not Start a Startup’ (http://www.paulgraham.com/notnot.html) så nämner han bland annat att idéen oftast förändras löpande under resans gång. Det gemonsnittliga Y Combinator-företaget (Y Combinator är Pauls företag som investerar i startups) förändrade uppemot 70% av ursprungsidén och vissa förändrade 100% av ursprungsidén under resans gång.

  På Y Combinator testar de även att låta folk söka utan att ens ha en idé klar:
  “In fact, we’re so sure the founders are more important than the initial idea that we’re going to try something new this funding cycle. We’re going to let people apply with no idea at all. If you want, you can answer the question on the application form that asks what you’re going to do with “We have no idea.” If you seem really good we’ll accept you anyway. We’re confident we can sit down with you and cook up some promising project.”

  Hade varit kul om t.ex. Venture Cup kört i detta stuk med så att fokus låg på att utveckla något och inte skriva massa affärsplaner fram och tillbaka.

  Bra inlägg Erik, mer sånt!

  Din blogg är nu tillagd i rss-läsaren!

 3. Erik Starck

  Hej Sebastian!
  Paul Graham kan nog sägas vara en pionjär inom lättrörlig affärsutveckling, ja.
  La till din blogg också. Agiley lät väldigt lättrörligt. 🙂

 4. Ali A

  Väldigt intressant inlägg Erik, samt intressant att du drar upp venture cup modellen! Väntar på fler inlägg som berör ämnet!

 5. Pingback: Erik Starck
 6. Tobias Fors

  Intressant kommentar. Jag har konsultat de senaste fem åren inom lättrörlig utveckling med Scrum, och det är ett rätt ingrott mindset (att planer ska spikas innan man kan börja experimentera) man kämpar mot ibland – men långt ifrån alltid.

  De flesta har en intuitiv förståelse för att man inte kan veta allt innan man drar igång en ny utvecklingssatsning – men ofta vågar man inte agera på den förståelsen, eller så har man ännu inte lärt sig hur man kan göra det i praktiken. Scrum har för mig och många av mina klienter blivit som ett första trappsteg: visst, det är en arbetsmetod med några regler och rutiner, men ännu mer är det ett trappsteg mot insikten att det inte på något sätt är fel att jobba med risk, osäkerhet och lärande för att uppnå något som är långt mycket coolare än det man skulle fått om man kört en mer traditionell plandriven process.

  Utan att veta speciellt mycket om Venture Cup har jag reagerat på hur mycket av den svenska litteraturen om att starta företag (eller “starta eget” som det heter här) som börjar med att man “måste skriva en affärsplan”, så jag köper din analys att lättrörlig affärsutvecking har en tydlig plats att fylla. Tanken styr handen: den som lägger ned kopiöst med tid på planering löper större risk att tro sig ha koll på läget bara därför. Den som har en mer pragmatisk inställning till planering vet redan från början att planen inte räcker till – man måste fortsätta observera och korrigera från dag ett och framåt.

  Tack för inlägget!

 7. Pingback: Fabrikerna är rivna och arbetarna dansar på dess gravar « Skiften

Leave a Reply