Vad ditt företag kan lära sig av Obama och Gringo

Förrutom den smått osunda Messias-hysterin runt Barack Obama som person måste man ändå beundra hans valkampanj. Där finns mycket att lära för alla som vill använda nätet för marknadsföring. Umair Haque sammanfattar framgångsreceptet:

1. Have a self-organization design.
2. Seek elasticity of resilience.
3. Minimize strategy.
4. Maximize purpose.
5. Broaden unity.
6. Thicken power.
7. Remember that there is nothing more asymmetrical than an ideal.

När jag läser listan sammanfattat blir jag påmind om ett citat ur senaste numret av Magasinet Neo. Det är Gringo-grundaren Carlos Ejemyr Rojas som berättar om tankegångarna bakom tidningen Gringo. Hans avslutande ord känns helt i linje med Obamas kampanjstrategi:

“[…] om idealister ska åstadkomma riktig samhällsförändring, måste de bli kapitalister, och om kapitalister ska kunna åstadkomma riktigt bra affärer måste de bli idealister.”

(Artikeln ej på nätet.)

Så, att till fullo omfamna nätet som marknadsföringskanal handlar inte bara om att starta en VD-blogg eller addera ett RSS-flöde till sina pressmeddelanden. Det handlar om att våga stå för något. Något som är större än ditt företag, din produkt, dig själv. Sedan addera en brutal ärlighet ovanpå det.

Å, ja, det är svårt. Väldigt svårt.

One comment

Leave a Reply