Emotionell bandbredd och Dunbar-tal

Emotionell bandbredd och Dunbar-tal är två riktigt intressanta begrepp. Fredrik Wass intervjuas i Svd om den “virtuella vänskapen”. I intervjun nämns just Dunbar-talen och emotionell bandbredd. Längre utdrag på Fredriks blogg.

Den som vill läsa mer om det här kan besöka GlocalReach-bloggen där jag skrev om båda sakerna för ca 1,5 år sedan.

Emotionell bandbredd och kommunikationsteknologi:

One way of understanding how communication technologies are different from each other is to measure their emotional bandwidth. This indicates the extent to which a communication technology can transfer emotional data.

Emotionell bandbredd och Bambuser:

Bambuser offers live broadcasting from your mobile phone directly to the web. You install an application in your cameraphone and as soon as you connect to the service, it starts streaming video directly to a Flash player so other people can view it as it happens.

The result? People start sharing stories and their everyday life. They film when they go grocery shopping. They film when they eat dinner. They film meetings and conferences. Some nights ago, a group of people had a pop quiz over Bambuser. People start experimenting.

They start playing.

An amazing difference if you compare to how video telephony was (never) used and I think the key to the difference is in the emotional bandwidth in audio vs video streaming.

<emSocial networking bortom Dunbar-talet 150:

These circles represents circles of intimacy and is taken from the book Evolutionary Psychology by Robin Dunbar, Lousie Barrett and John Lycett. It’s called the social whirl. The number in each circle is the approximate number of people within that part of your social network. In the middle is you, followed by your family and very close friends (about 5 people). The next circle is your sympathy group, 12-15 people with whom you have a closer relationship.

När jag läser de här gamla posterna blir jag än mer frustrerad över att vi inte kommit i mål med tjänsten ännu, men det senaste halvåret har jag varit tvungen att fokusera på andra saker. Pengarna tog slut, helt enkelt.

Vi har faktiskt inte stått stilla sedan dess. Steg för steg tar vi oss framåt. Vi kommer att lansera när du minst anar det. 🙂

För övrigt vore det intressant att veta var (och om) det forskas just nu om de här begreppen, emotionell bandbredd och Dunbar-tal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Leave a Reply